Geografie

Judeţul Harghita se situează pe platforma Ardealului, în zona centrală a Carpaţilor Orientali. Principala caracteristică a reliefului constă în predominarea ţinuturilor muntoase, acestea ocupând peste 60% din teritoriul judeţului.
Din punct de vedere al suprafeţei, judeţul Harghita este considerat un judeţ de mărime mijlocie. Cu o suprafaţă de 6639 km2, este al treisprezecelea judeţ din România în functie de mărimea suprafeţei. Din punct de vedere al populaţiei are o densitate mică faţă de mărimea teritoriului. În judeţul Harghita sunt nouă oraşe din care patru municipii, 58 de comune şi 235 de sate. Călătorul care vrea să viziteze aceste meleaguri ajunge în judeţ prin calea ferată sau pe şoseaua naţională în multiple puncte de acces, judeţul fiind accesibil direct din Sfântu Gheorghe, Baraolt, Sighişoara, Sovata, Deda, Piatra-Neamţ, Comăneşti sau Târgu Secuiesc aproape la fel de uşor, dar în mod sigur parcurgând trasee care prin pitorescul lor reprezintă delectare pentru ochiul şi sufletul călătorului.
Căile de acces principale – şosele şi căi ferate – sunt în valea Oltului si Trotuşului. Dinspre nord trece linia ferată Braşov-Deda şi drumul naţional care urmăreşte valea Oltului. Din nord-nord-est, prin valea Trotuşului calea principală de acces este drumul naţional care leagă Miercurea-Ciuc de Oneşti. În zona Ciucului de Jos între Cozmeni şi Târgu Secuiesc trece drumul prin pasul Niergeş şi Casin. Dinspre Moldova zona se poate vizita judeţul prin drumul naţional Moineşti-Comăneşti. Căile ferate sunt paralele cu şoselele naţionale din zonă. Calea ferată Braşov-Ciceu-Deda urmăreşte văile Oltului şi Mureşului, având un rol important în accesarea porţiunii nordice si centrale ale judeţului. Calea ferată Ciceu-Adjud urcă pe versantul sudic al muntelui Cad spre Livezi, apoi coboară prin valea pârâului Gârbea spre Lunca de Sus. De aici urmăreşte valea Trotuşului.
Cele mai apropiate aeroporturi internaţionale se află la Târgu-Mureş, Cluj-Napoca şi la Bucureşti. Reşedinţa de judeţ este Miercurea-Ciuc cu o populaţie de 41.966 locuitori. Judeţul este deosebit de bogat în minereuri: andezite, bazalturi, tufe, marmură, sare, cupru, fier, mercur – şi am enumerat numai lista parţială a bogăţiilor.
Judeţul Harghita dispune de un potenţial turistic deosebit, de localităţi turistice şi zone de agrement, renumite în ţară şi peste hotare, printre care amintim staţiunile balneoclimaterice Băile Tuşnad, Borsec, Lacu Roşu, Izvorul Mureşului sau monumente ale naturii cum sunt Lacul Sfânta Ana, Cheile Bicazului, Poiana Narciselor, cca. 2000 de izvoare de ape minerale, mofete, nămoluri şi turbă, saline, cadru natural pitoresc, rezervaţii naturale, etc.

Date furnizate de Consiliul Judeţean